Świąteczny keks z bakaliami

Keks to w wielu Polskich domach tradycyjny wypiek, który koniecznie musi pojawić się w okresie świąt Bożego narodzenia. Prosty w wykonaniu, szybki i za sprawą dużej ilości bakalii niezwykle smaczny i aromatyczny.
Dużym plusem jest fakt, że keks nie traci swojej świeżości tak szybko, jak inne wypieki. Szczelnie zawinięty i dobrze przechowywany może być jedzony nawet przez około dwa tygodnie. Ale u kogo tak pyszne ciasto byłoby w stanie aż tyle wytrzymać? 😉 

Składniki: 

  • 320g mąki
  • 150g cukru
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią albo ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300g bakali (rodzynki, żurawina, daktyle, morela suszona, migdały, orzechy włoskie)
Wykonanie:
  1. Przygotowuję mieszankę bakalii- żurawinę, morele suszone, daktyle i figi. Rozdrabniam je nożem na mniejsze kawałki. Używam również orzechów włoskich i migdałów. Siekam je nożem i mieszam z bakaliami. Tak przygotowaną mieszankę łączę z dużą łyżką mąki i mieszam aby się nie kleiły (Jeśli bakalie dodamy bez wcześniejszego oprószenia ich mąką to z dużym prawdopodobieństwem opadną na dno ciasta).
  2. Mąkę przesiewam do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaję przygotowane wcześniej bakalie i dobrze mieszam.
  4. Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym aż do otrzymania jasnej masy (ok. 10 minut)
  5. Białka oddzielam od żółtek. Do utartego z cukrem masła dodaję po jednym żółtku i za każdym razem miksuję na najwyższych obrotach miksera przez ok. minutę.
  6. Wyłączam robota/mikser i dodaję partiami mąkę wymieszaną z bakaliami. Mieszam przy pomocy łopatki.
  7. Ubijam białka ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Dodaję je delikatnie do ciasta i mieszam przy pomocy łopatki silikonowej.
  8. Gotowe ciasto na keks przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180stopniach przez ok. godzinę. Kontroluję pod koniec pieczenia przy pomocy wykałaczki do szaszłyków czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka po wyciągnięciu z ciasta jest sucha to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
  9. Wyciągam z piekarnika i zostawiam do lekkiego przestygnięcia w keksówce. Następnie delikatnie wyciągam z keksówki i studzę już na kratce.
  10. Wystudzone dekoruję białą czekoladą, orzechami, kolorową posypką i ty, co tylko nam pasuje 😉

Praktyczne wskazówki:

Wszystkie składniki na keks powinny mieć temperaturę pokojową,
Duże orzechy, takie jak np. włoskie rozdrabniam na mniejszej kawałki i usuwam z nich skorupki,
Duże owoce suszone polecam pokroić na drobniejsze kawałki,
Jeśli dodaję do ciasta rodzynki moczę je wcześniej w rumie (minimum kilka godzin).