Deserki Snickers w pucharkach

Jeśli należysz do grona miłośników znanego batonika Snickers to jestem pewna, że i ten deserek idealnie się dla Ciebie sprawdzi. Jest to również ciekawy i nieoczywisty sposób na poczęstunek dla gości, który powinien zasmakować niemal każdemu kto choć raz go spróbuje. 

Składniki:

  • Śmietanka o zawartości tłuszczu 36%- 500ml
  • Serek Mascarpone- 400g
  • Czekolada mleczna- pół tabliczki (50g)
  • Batony Snickers- 3 sztuki po 50g do rozpuszczenia i 5 sztuk do rozdrobnienia

Do dekoracji

  • Śmietanka 30 lub 36%
  • Cukier puder- 2-3 łyżki

WYKONANIE:

  1. Śmietankę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy razem z czekoladą i 3 batonikami aż do rozpuszczenia. Studzimy, przykrywamy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  2. Pozostałe batoniki kroimy na bardzo małe kawałki. Można spróbować rozdrobnić je blenderem, jednak dla mnie zdecydowanie lepszy efekt otrzymamy po ich pokrojeniu.
  3. W wysokiej misce umieszczamy naszą schłodzoną śmietankę i dodajemy Mascarpone (również dobrze schłodzone). Za pomocą miksera ubijamy całość uważając, aby krem się nie zwarzył. Kiedy krem jest już mocno stabilny wsypujemy rozdrobnione Snickersy i już bez użycia miksera mieszamy (np łopatką lub łyżką)
  4. Gotowy krem przekładamy do pucharków. Najwygodniej zrobić to przy pomocy worka cukierniczego. Pucharki z wyciśniętą masą chowamy do lodówki aby dobrze się schłodziły.
  5. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smietan-fixem i nakładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy do pucharków ze schłodzonym kremem za pomocą ozdobnej tylki. 
  6. Na środek wkładamy po kawałku Snickersa do ozdoby.

Praktyczne wskazówki:

  • Aby uniknąć zwarzenia się masy powinniśmy zadbać o to, aby zarówno śmietanka jak i Mascarpone były dobrze schłodzone. 
  • Najlepiej używać śmietanki o zawartości tłuszczu 36%. Jeśli jednak używamy śmietanki 30% warto wzmocnić ją śmietan-fixem.
  • Zamiast plastikowych pucharków, które widać na zdjęciach powyżej można z powodzeniem użyć szklanych, niedużych słoiczków.