Jeśli należysz do grona miłośników znanego batonika Snickers to jestem pewna, że i ten deserek idealnie się dla Ciebie sprawdzi. Jest to również ciekawy i nieoczywisty sposób na poczęstunek dla gości, który powinien zasmakować niemal każdemu kto choć raz go spróbuje.
Składniki:
- Śmietanka o zawartości tłuszczu 36%- 500ml
- Serek Mascarpone- 400g
- Czekolada mleczna- pół tabliczki (50g)
- Batony Snickers- 3 sztuki po 50g do rozpuszczenia i 5 sztuk do rozdrobnienia
Do dekoracji
- Śmietanka 30 lub 36%
- Cukier puder- 2-3 łyżki
WYKONANIE:
- Śmietankę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy razem z czekoladą i 3 batonikami aż do rozpuszczenia. Studzimy, przykrywamy i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Pozostałe batoniki kroimy na bardzo małe kawałki. Można spróbować rozdrobnić je blenderem, jednak dla mnie zdecydowanie lepszy efekt otrzymamy po ich pokrojeniu.
- W wysokiej misce umieszczamy naszą schłodzoną śmietankę i dodajemy Mascarpone (również dobrze schłodzone). Za pomocą miksera ubijamy całość uważając, aby krem się nie zwarzył. Kiedy krem jest już mocno stabilny wsypujemy rozdrobnione Snickersy i już bez użycia miksera mieszamy (np łopatką lub łyżką)
- Gotowy krem przekładamy do pucharków. Najwygodniej zrobić to przy pomocy worka cukierniczego. Pucharki z wyciśniętą masą chowamy do lodówki aby dobrze się schłodziły.
- Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smietan-fixem i nakładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy do pucharków ze schłodzonym kremem za pomocą ozdobnej tylki.
- Na środek wkładamy po kawałku Snickersa do ozdoby.
Praktyczne wskazówki:
- Aby uniknąć zwarzenia się masy powinniśmy zadbać o to, aby zarówno śmietanka jak i Mascarpone były dobrze schłodzone.
- Najlepiej używać śmietanki o zawartości tłuszczu 36%. Jeśli jednak używamy śmietanki 30% warto wzmocnić ją śmietan-fixem.
- Zamiast plastikowych pucharków, które widać na zdjęciach powyżej można z powodzeniem użyć szklanych, niedużych słoiczków.