Składniki:
Masa serowa (składniki na blaszkę o średnicy 16cm):
- Pół kilo twarogu (zmielonego trzykrotnie)
- 3 jajka
- 60g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 60ml śmietanki 30%
- 100g białej czekolady
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Polewa:
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- łyżka śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zapinam obręcz. Boków tortownicy niczym nie smaruję ani nie wykładam papierem.
- Jajka mieszam razem z cukrami, dodaję zmielony trzykrotnie twaróg, śmietankę oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę. Wsypuję również budyń. Całość mieszam tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam do przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Tortownicę z masą serową wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę w kąpieli wodnej przez 90 minut. Po tym czasie od razu wyciągam sernik z piekarnika i studzę najpierw na blacie kuchennym a potem wystudzony chowam do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje i kroi się po nocy spędzonej w lodówce.