

Sernik większości z nas przywołuje na myśl świąteczny stół lub rodzinne spotkania i cudowny czas dzieciństwa. Myślę, że nie przesadzę wysuwając stwierdzenie, że jest to taki trochę nasz Polski, narodowy wypiek. W internecie możemy znaleźć mnóstwo przepisów, jednak na pewno każdy z nas ma swój ulubiony, który przejął od babci bądź mamy. U mnie w domu tradycyjne serniki to specjalność babci. Mama z kolei piecze najlepszy sernik z rosą.
Dzisiaj jednak podzielę się przepisem, który znalazłam w przepiśniu mojej babci pod nazwą „Sernik Anieli”.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250g masła
- 2 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
- 3 białka (pozostałe z kruchego ciasta)
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 150g masła
- bakalie- według uznania
- olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny
Sposób wykonania:
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, masło i całość siekamy tak długo, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać duże okruchy. W tym momencie kończymy siekanie i całość zagniatamy dłońmi. Robimy to jednak możliwie jak najkrócej starając się zbytnio nie ogrzać ciasta ciepłem naszych dłoni.
- Powstałe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą bądź chowamy do woreczka i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części.
- Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- Ser mielimy trzykrotnie.
- Masło ucieramy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy stopniowo ser.
- Kiedy składniki dobrze się połączą wsypujemy budyń.
- W osobnej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Ubitą dodajemy do naszej masy i mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy łopatki silikonowej bądź dużej łyżki.
- Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej kruchy spód.
- Pozostałą część ciasta kruchego ścieramy na górę masy serowej.
- Blachę z sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Kontrolujemy w trakcie i w razie potrzeby skręcamy lekko piekarnik.
- Upieczony sernik zostawiamy jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku. Po chwili lekko go uchylamy i dopiero potem wyciągamy na blat kuchenny i studzimy.
- Dobrze wystudzony chowamy na noc do lodówki.
Praktyczne wskazówki:
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W tym celu ser, jajka i masło wyciągamy wcześniej z lodówki.
- Możemy użyć sera z wiaderka, jednak powinien on mieć dobry skład. Polecam ser firmy Piątnica.
- W trakcie pieczenia NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA.