Sernik Siostry Anieli

Sernik większości z nas przywołuje na myśl świąteczny stół lub rodzinne spotkania i cudowny czas dzieciństwa. Myślę, że nie przesadzę wysuwając stwierdzenie, że jest to taki trochę nasz Polski, narodowy wypiek. W internecie możemy znaleźć mnóstwo przepisów, jednak na pewno każdy z nas ma swój ulubiony, który przejął od babci bądź mamy. U mnie w domu tradycyjne serniki to specjalność babci. Mama z kolei piecze najlepszy sernik z rosą.
Dzisiaj jednak podzielę się przepisem, który znalazłam w przepiśniu mojej babci pod nazwą „Sernik Anieli”.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 2 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
  • 3 białka (pozostałe z kruchego ciasta)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 150g masła
  • bakalie- według uznania
  • olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:
Ciasto kruche:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, masło i całość siekamy tak długo, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać duże okruchy. W tym momencie kończymy siekanie i całość zagniatamy dłońmi. Robimy to jednak możliwie jak najkrócej starając się zbytnio nie ogrzać ciasta ciepłem naszych dłoni.
  2. Powstałe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą bądź chowamy do woreczka i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części.
  4. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. 

Masa serowa:

  1. Ser mielimy trzykrotnie. 
  2. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami a następnie dodajemy stopniowo ser.
  3. Kiedy składniki dobrze się połączą wsypujemy budyń.
  4. W osobnej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Ubitą dodajemy do naszej masy i mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy łopatki silikonowej bądź dużej łyżki.
  5. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej kruchy spód.
  6. Pozostałą część ciasta kruchego ścieramy na górę masy serowej.
  7. Blachę z sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Kontrolujemy w trakcie i w razie potrzeby skręcamy lekko piekarnik.
  8. Upieczony sernik zostawiamy jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku. Po chwili lekko go uchylamy i dopiero potem wyciągamy na blat kuchenny i studzimy. 
  9. Dobrze wystudzony chowamy na noc do lodówki. 


Praktyczne wskazówki:

  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W tym celu ser, jajka i masło wyciągamy wcześniej z lodówki.
  • Możemy użyć sera z wiaderka, jednak powinien on mieć dobry skład. Polecam ser firmy Piątnica.
  • W trakcie pieczenia NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA.