Cake pops, czyli pyszne ciasto na patyczkach
Cake pops. Co właściwie kryje się pod tą nazwą? Jest to nic innego jak kulka ciasta połączona z kremem (lub też rozpuszczoną czekoladą) umieszczona na patyku i oblana czekoladą. Pyszny, a zarazem bardzo prosty w wykonaniu deser, który w ostatnim czasie cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego! Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych babeczek.
Idealnie sprawdzi się nie tylko dla dzieciaków! Skradnie serce również niejednego dorosłego.
Popsy bardzo często pojawiają się przy różnych okazjach na słodkich stołach, gdzie odpowiednio ozdobione stanowią piękną i smaczną ozdobę.
Za co je lubię? Przede wszystkim za to, że aby je przygotować nie potrzebujemy ani specjalnych zdolności ani też żadnych wyszukanych form. Tak naprawdę wystarczą wykałaczki, plastikowe patyczki bądź papierowe słomki i kilka ogólnodostępnych składników. Dodatkowym atutem jest fakt, że pracę nad nimi możemy rozłożyć sobie na etapy, jednak o tym wspomnę poniżej, w przepisie.
Do ich wykonania nie musimy wykorzystywać jednego, ściśle określonego rodzaju ciasta. Świetnie sprawdzi się zarówno prosty murzynek, ciasto ucierane jak i pozostałości biszkopta, które często zalegają w naszych zamrażalkach. Pozostałe składniki to również pełna dowolność. Nie masz Nutelli? To nic! Użyj czekolady albo innego kremu orzechowego lub czekoladowego. Masz ochotę aby twoje Cake popsy miały w środku liofilizowane owoce bądź też kawałki orzechów? Proszę bardzo! To od ciebie zależy jak one będą smakować. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to konsystencja ciasta. Musi ona być taka, aby można było z niego uformować kulki. Nie przesadź więc z czekoladą/ nutellą i mascarpone.
Aż kusi, żeby powiedzieć że są one dziecinnie proste! Czyż nie?
Poniżej zostawiam przepis i szczegółowo omówiony proces ich przygotowania.
SKŁADNIKI:
- 400g ciasta (u mnie zwykły murzynek- przepis na niego znajdziecie klikając TUTAJ.
- Nutella- 100g
- Serek mascarpone- 150g
Polewa:
- Czekolada biała- 3 tabliczki (po 100g)
- Olej kokosowy (opcjonalnie. Jeśli polewa nie jest zbyt gęsta nie ma potrzeby go dodawać)
Do ozdobienia:
- Barwnik spożywczy
- Kolorowe posypki
Co jeszcze będzie nam potrzebne?
- waga kuchenna
- patyczki do lizaków lub wykałaczki
- papier do pieczenia,
- szklanka
- deska
WYKONANIE:
-
Przygotowane i wystudzone wcześniej ciasto kruszę bardzo drobno przy pomocy dłoni. Można je upiec dzień wcześniej.
*Jeśli wolisz, użyj blendera. Mi jednak nie odpowiada konsystencja ciasta, którą otrzymuję po zblendowaniu i wolę to robić ręcznie. -
W osobnej miseczce łączę mascarpone z Nutellą. Robię to powoli, partiami bo ten krem lubi się zwarzyć Mieszam delikatnie szpatułką do połączenia.
-
Krem na bazie Nutelli i Mascarpone łączę z ciastem. Zagniatam i chowam do zamrażarki aby ciasto się schodziło (na około 20 minut).
-
Po wyciągnięciu z zamrażarki i dzielę na równe kawałki (można użyć wagi kuchennej) i z każdego kawałka tworzę kulę. Wielkość kuleczek zależy od indywidualnych preferencji. Ja zrobiłam je dość spore, jednak następnym razem zdecyduję się na mniejsze. Każdą z kuleczek odkładam na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie chowam do zamrażarki.
-
W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Kiedy jest już gotowa z zamrażalnika wyciągam popsy. Końcówkę plastikowego patyczka
moczę w czekoladzie po czym wkładam szybko w kulkę- nie do samego końca. Max 3/4 wysokości kulki. Chowam do zamrażalki na 10 minut.
*UWAGA: Cake popsy, które nabiliśmy już na patyczek możemy przechowywać w zamrażalce nawet kilka dni. Śmiało więc można przygotować je dużo wcześniej a tuż przed imprezą wykonać krok opisany poniżej. -
Po 10 minutach przystępuję do ostatniego etapu. Jeśli czekolada za bardzo przestygła ponownie delikatnie ją podgrzewam i przelewam do wysokiej szklanki.
-
Każdą z kulek zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie i czekam aż jej nadmiar spłynie. Dopiero wtedy ją odkładam (najlepiej na papier do pieczenia).
-
Cake popsy przechowuję w lodówce do 5 dni.
Smacznego!