Chlebek bananowy z miodem i bakaliami

Chlebek bananowy to bardzo smaczny i prosty wypiek a do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera. Tak naprawdę wystarczy widelec, którym rozgnieciesz banany i łyżka bądź rózga, którą wszystkie składniki razem wymieszasz. I oczywiście jeszcze kilka ogólnodostępnych składników. 
Świetnie smakuje posmarowany domowym powidłem albo masłem orzechowym i tak naprawdę w takiej wersji możesz zjeść go nawet na słodkie śniadanie.
Do przygotowania mojego chlebka zamiast cukru użyłam miodu i uważam, że był to strzał w dziesiątkę! Jego konsystencja była bardzo fajna a sam wypiek za sprawą miodu i cynamonu bardzo aromatyczny.
Jeśli jeszcze ten wypiek nie pojawił się w twojej kuchni to pora nadrobić zaległości! 

Składniki:

  • 4 banany+1 do ozdoby 
  • 3 jajka 
  • 50g miodu (u mnie akacjowy) 
  • Łyżeczka cynamonu 
  • 80g oleju rzepakowego
  • 250g mąki orkiszowej jasnej typ 630 i 50g mąki orkiszowej ciemnej (można zrobić z samej jasnej)
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 30g orzechów (włoskie i laskowe)
  • 30g rodzynek 
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 30 g wiórek kokosowych 

Wykonanie:

  1. Banany rozgniatam widelcem, jednak można zrobić to przy pomocy blendera. Dodaję do nich jajka i miód i przez chwilę ubijam mikserem (1-2 minuty). Dodaję olej i wszystkie pozostałe składniki i mieszam łyżką do ich połączenia. Można to zrobić również przy pomocy miksera, jednak na najmniejszych obrotach.
  2. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewam powstałą masę (konsystencja wychodzi dość gęsta) i kładę na górę przekrojonego wzdłuż banana. 
  3. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam przy pomocy wykałaczki czy ciasto w środku dobrze się upiekło. 

Praktyczne wskazówki:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Banany, których używamy do wykonania chlebka powinny być bardzo dojrzałe. Najlepszym wyborem będą więc te, które posiadają brązowe plamki.
  • Do masy polecam dodać różne dodatki w postaci rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów, gorzkiej czekolady, wiórek kokosowych itd. Dzięki nim chlebek smakuje wyjątkowo dobrze!
  • W moim przepisie jako jednego ze składników użyłam miodu, jednak śmiało można zastąpić go cukrem. Ponieważ miód jest bardziej słodszy niż cukier można dodać go odrobinę więcej. 
  • Do wypieków dodajemy płynny miód. Jeśli posiadasz w domu taki, który już uległ procesowi krystalizacji to nic! Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość miodu, umieścić w miseczce i podgrzać w kąpieli wodnej.