

Chlebek bananowy to bardzo smaczny i prosty wypiek a do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera. Tak naprawdę wystarczy widelec, którym rozgnieciesz banany i łyżka bądź rózga, którą wszystkie składniki razem wymieszasz. I oczywiście jeszcze kilka ogólnodostępnych składników.
Świetnie smakuje posmarowany domowym powidłem albo masłem orzechowym i tak naprawdę w takiej wersji możesz zjeść go nawet na słodkie śniadanie.
Do przygotowania mojego chlebka zamiast cukru użyłam miodu i uważam, że był to strzał w dziesiątkę! Jego konsystencja była bardzo fajna a sam wypiek za sprawą miodu i cynamonu bardzo aromatyczny.
Jeśli jeszcze ten wypiek nie pojawił się w twojej kuchni to pora nadrobić zaległości!
Składniki:
- 4 banany+1 do ozdoby
- 3 jajka
- 50g miodu (u mnie akacjowy)
- Łyżeczka cynamonu
- 80g oleju rzepakowego
- 250g mąki orkiszowej jasnej typ 630 i 50g mąki orkiszowej ciemnej (można zrobić z samej jasnej)
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g orzechów (włoskie i laskowe)
- 30g rodzynek
- 30g gorzkiej czekolady
- 30 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
- Banany rozgniatam widelcem, jednak można zrobić to przy pomocy blendera. Dodaję do nich jajka i miód i przez chwilę ubijam mikserem (1-2 minuty). Dodaję olej i wszystkie pozostałe składniki i mieszam łyżką do ich połączenia. Można to zrobić również przy pomocy miksera, jednak na najmniejszych obrotach.
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewam powstałą masę (konsystencja wychodzi dość gęsta) i kładę na górę przekrojonego wzdłuż banana.
- Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam przy pomocy wykałaczki czy ciasto w środku dobrze się upiekło.
Praktyczne wskazówki:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Banany, których używamy do wykonania chlebka powinny być bardzo dojrzałe. Najlepszym wyborem będą więc te, które posiadają brązowe plamki.
- Do masy polecam dodać różne dodatki w postaci rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów, gorzkiej czekolady, wiórek kokosowych itd. Dzięki nim chlebek smakuje wyjątkowo dobrze!
- W moim przepisie jako jednego ze składników użyłam miodu, jednak śmiało można zastąpić go cukrem. Ponieważ miód jest bardziej słodszy niż cukier można dodać go odrobinę więcej.
- Do wypieków dodajemy płynny miód. Jeśli posiadasz w domu taki, który już uległ procesowi krystalizacji to nic! Wystarczy odmierzyć pożądaną ilość miodu, umieścić w miseczce i podgrzać w kąpieli wodnej.

