219488509_1139697509853376_5789960827733464559_n_Easy-Resize.com

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka, które cieszą podniebienie nawet największych łakomczuchów! Dla wielu smak dzieciństwa. W ich obliczu silna wola słabnie i ciężko poprzestać na jednym. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się na własnym podniebieniu 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 paczki kleiku ryżowego naturalnego- 2x160g,
  • 3 jajka,
  • kostka masła
  • 7 łyżek cukru (najlepiej sprawdzi się tu drobny, do wypieków), 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier wanilinowy,
  • 4 spore łyżki wiórków kokosowych.

Dodatkowo: 

  • Czekolada do polania lub dżem do wypełnienia ciasteczek

WYKONANIE:  

  1. Do misy miksera wkładamy masło i dodajemy cukier zwykły i wanilinowy. Ucieramy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  2. Dodajemy jajka i ciągle mieszamy do połączenia się składników.
  3. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia.
  4. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować niewielki odstęp pomiędzy ciastkami, ponieważ troszkę nam urosną.
  5. W ciastkach można zrobić wgłębienie, w którym później umieścimy dżem. Ja robię „kocie łapki” a po upieczeniu i wystudzeniu oblewam je roztopioną gorzką czekoladą.
  6. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Polecam jednak obserwować je pod sam koniec i ostatecznie długość pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Upieczone ciacha powinny być ładnie zrumienione. Zaraz po upieczniu ciasteczka będą dość miękkie. Najlepiej pozwolić im ostygnąć. 
  7. Po wystudzeniu polewamy je roztopioną czekoladą bądź napełniamy dżemem.