Ciasteczka z kleiku ryżowego
Smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka, które cieszą podniebienie nawet największych łakomczuchów! Dla wielu smak dzieciństwa. W ich obliczu silna wola słabnie i ciężko poprzestać na jednym. Koniecznie wypróbuj i przekonaj się na własnym podniebieniu 😉
SKŁADNIKI:
- 2 paczki kleiku ryżowego naturalnego- 2x160g,
- 3 jajka,
- kostka masła
- 7 łyżek cukru (najlepiej sprawdzi się tu drobny, do wypieków),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 4 spore łyżki wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- Czekolada do polania lub dżem do wypełnienia ciasteczek
WYKONANIE:
- Do misy miksera wkładamy masło i dodajemy cukier zwykły i wanilinowy. Ucieramy do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Dodajemy jajka i ciągle mieszamy do połączenia się składników.
- Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia.
- Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować niewielki odstęp pomiędzy ciastkami, ponieważ troszkę nam urosną.
- W ciastkach można zrobić wgłębienie, w którym później umieścimy dżem. Ja robię „kocie łapki” a po upieczeniu i wystudzeniu oblewam je roztopioną gorzką czekoladą.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Polecam jednak obserwować je pod sam koniec i ostatecznie długość pieczenia dostosować do swojego piekarnika. Upieczone ciacha powinny być ładnie zrumienione. Zaraz po upieczniu ciasteczka będą dość miękkie. Najlepiej pozwolić im ostygnąć.
- Po wystudzeniu polewamy je roztopioną czekoladą bądź napełniamy dżemem.