218421651_235582958407904_5403295709183341863_n

Czekoladowa mini Pavlova

SKŁADNIKI:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Ważne!
-Białka powinny zostać wyciągnięte z lodówki z wyprzedzeniem. Najlepiej będzie zrobić to przynajmniej godzinę wcześniej. Zimne nie ubiją się tak dobrze.
-Na jedno białko dajemy 50g cukru, 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Zaczynamy od czekolady. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Odkładamy aby przestygła i dopiero rozpoczynamy ubijanie białek. Najlepiej robić to w metalowej bądź szklanej misce. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo zwiększamy do najwyższych. Ubijamy do momentu, aż piana zrobi się sztywna cały czas pilnując aby nie przebić białek.
  2. Rozpoczynamy dodawanie cukru. Ja robię to łyżka po łyżce. Musimy tak długo ubijać pianę aż cały cukier się w niej rozpuści i nie będzie wyczuwalny. W przeciwnym wypadku w trakcie pieczenia spod bezy zacznie wypływać płyn, a dokładniej syrop cukrowy.
  3. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze tylko krótką chwilę miksujemy.
  4. Wyłączamy mikser, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy delikatnie łopatką.
  5. Górę piany polewamy czekoladą (cienkimi strugami). Przy pomocy łopatki mieszany delikatnie max 2 razy.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wyciągamy przy pomocy łyżki i nią nadajemy pożądany kształt.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i OD RAZU zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni i pieczemy przez 2 godziny (w zależności od piekarnika). Studzimy w uchylonym piekarniku. 

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.