

Czekoladowa mini Pavlova
SKŁADNIKI:
- 3 białka
- 150g cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Ważne!
-Białka powinny zostać wyciągnięte z lodówki z wyprzedzeniem. Najlepiej będzie zrobić to przynajmniej godzinę wcześniej. Zimne nie ubiją się tak dobrze.
-Na jedno białko dajemy 50g cukru,
SPOSÓB WYKONANIA:
- Zaczynamy od czekolady. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Odkładamy aby przestygła i dopiero rozpoczynamy ubijanie białek. Najlepiej robić to w metalowej bądź szklanej misce. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo zwiększamy do najwyższych. Ubijamy do momentu, aż piana zrobi się sztywna cały czas pilnując aby nie przebić białek.
- Rozpoczynamy dodawanie cukru. Ja robię to łyżka po łyżce. Musimy tak długo ubijać pianę aż cały cukier się w niej rozpuści i nie będzie wyczuwalny. W przeciwnym wypadku w trakcie pieczenia spod bezy zacznie wypływać płyn, a dokładniej syrop cukrowy.
- Dodajemy sok z cytryny i jeszcze tylko krótką chwilę miksujemy.
- Wyłączamy mikser, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy delikatnie łopatką.
- Górę piany polewamy czekoladą (cienkimi strugami). Przy pomocy łopatki mieszany delikatnie max 2 razy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wyciągamy przy pomocy łyżki i nią nadajemy pożądany kształt.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i OD RAZU zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni i pieczemy przez 2 godziny (w zależności od piekarnika). Studzimy w uchylonym piekarniku.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku.