Jesienne babeczki z jabłkami i cynamonem

Przepis na ciasto z którego przygotowałam babeczki jest ze mną już od dawna. Najczęściej korzystam z niego wtedy, kiedy potrzebuję upiec coś na szybko. Wystarczy 5 minut, kilka podstawowych składników, które z całą pewnością każdy ma w domu oraz łyżka do wymieszania. Ciasto jest tak proste, że nie musisz brudzić miksera! Składniki mieszasz tyko do ich połączenia.
Gwarantuję, że to ciasto wyjdzie nawet dziecku! I wiem co mówię, ponieważ sama po raz pierwszy upiekłam je jako dziecko- pod nadzorem mamy oczywiście 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (320g)
  • szklanka cukru (220g)
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawa do piernika- duża łyżeczka
  • łyżeczka sody (albo 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • duża łyżeczka cynamonu
  • szklanka mleka albo maślanki
  • jajko
  • 12 łyżek oleju
  • 1 duże jabłko albo dwa mniejsze
  • kilka suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki)

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiewam do miski i dodaję do niej wszystkie suche składniki, które następnie dobrze mieszam.
  2. Dodaję mleko, jajko, olej, pokrojone w kosteczkę jabłka (obtoczone wcześniej lekko w mące) i suszone śliwki.
    Całość mieszam do połączenia się składników. 
  3. Wylewam do papilotek włożonych do foremki i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach.
  4. Kontroluję pod koniec pieczenia wykałaczką czy ciasto są już upieczone.
Z tego przepisu ciasta wystarczy z powodzeniem na 24 babeczki. Jeśli jednak wolisz szybszy sposób wybierz standardową keksówkę. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia w keksówce należy wydłużyć do 45-50 minut.