Karpatka

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka wody- 250ml
  • pół kostki masła- 100g
  • szklanka mąki- ok.160g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 całych jajek

Masa:

  • Litr mleka
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub cały budyń)
  • 1 szklanka cukru (220g)
  • kostka masła- 200g
  • cukier wanilinowy- opakowanie

Wykonanie:

Ciasto parzone:

  1. Wodę zagotować z masłem. Powoli wsypać mąkę (partiami) ciągle mieszając. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  2. Zagotowaną masę wystudzić. Ucierać mikserem na małych obrotach dodając po jednym, całym jajku. Dodać proszek do pieczenia.
  3. Wyrobione ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość około pół centymetra.
  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut/ pół godziny. Wystudzone ciasto przecinamy na dwie równe części.
Masa:
  1. 750 ml mleka zagotować. W pozostałych 250ml rozpuścić budyń, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i jajka. Dokładnie wymieszać.
  2. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną mieszankę i cały czas mieszać.
  3. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Wystudzoną masę utrzeć z masłem dodając ją łyżka po łyżce do masła. Ucierać do połączenia składników
  5. Jedną część ciasta (od strony z „górami” posmarować masą i nałożyć na nią drugą połowę. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.