

Składniki:
Ciasto:
- szklanka wody- 250ml
- pół kostki masła- 100g
- szklanka mąki- ok.160g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 całych jajek
Masa:
- Litr mleka
- 2 całe jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub cały budyń)
- 1 szklanka cukru (220g)
- kostka masła- 200g
- cukier wanilinowy- opakowanie
Wykonanie:
Ciasto parzone:
- Wodę zagotować z masłem. Powoli wsypać mąkę (partiami) ciągle mieszając. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Zagotowaną masę wystudzić. Ucierać mikserem na małych obrotach dodając po jednym, całym jajku. Dodać proszek do pieczenia.
- Wyrobione ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na grubość około pół centymetra.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut/ pół godziny. Wystudzone ciasto przecinamy na dwie równe części.
- 750 ml mleka zagotować. W pozostałych 250ml rozpuścić budyń, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i jajka. Dokładnie wymieszać.
- Do gotującego się mleka dodać przygotowaną mieszankę i cały czas mieszać.
- Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Wystudzoną masę utrzeć z masłem dodając ją łyżka po łyżce do masła. Ucierać do połączenia składników
- Jedną część ciasta (od strony z „górami” posmarować masą i nałożyć na nią drugą połowę. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.