Kremowy sernik z białą czekoladą bez spodu

Składniki: 

Masa serowa (składniki na blaszkę o średnicy 16cm):

  • Pół kilo twarogu (zmielonego trzykrotnie) 
  • 3 jajka
  • 60g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 60ml śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Polewa:

  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • łyżka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zapinam obręcz. Boków tortownicy niczym nie smaruję ani nie wykładam papierem.
  2. Jajka mieszam razem z cukrami, dodaję zmielony trzykrotnie twaróg, śmietankę oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę. Wsypuję również budyń. Całość mieszam tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  3. Tortownicę z masą serową wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę w kąpieli wodnej przez 90 minut. Po tym czasie od razu wyciągam sernik z piekarnika i studzę najpierw na blacie kuchennym a potem wystudzony chowam do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje i kroi się po nocy spędzonej w lodówce.