Leśny mech

Leśny mech to ciasto, za którego zrobienie naprawdę długo się zabierałam! O ile szpinak bardzo lubię, o tyle w wypiekach się go bałam. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie! Nie jest on zupełnie wyczuwalny w smaku.

Składniki: 

Biszkopt (tortownica 22cm):

  • 4 jajka
  • 180g cukru 
  • 400g mąki
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180ml oleju
  • szpinak mrożony rozdrobniony
Masa śmietanowa:
  • Śmietanka 36% (jeśli jednak używamy śmietanki 30% można opcjonalnie dodać śmietan-fix)
  • Serek Mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
Ciasto biszkoptowe:

  1. Szpinak rozmrażamy. Najlepiej wyciągnąć go z zamrażarki kilka godzin wcześniej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski.
  2. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości. Kiedy są już dobrze ubite wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią. Dobrze ubita masa powinna kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej.
  4. Ciągle miksując na najniższych obrotach dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Kiedy szpinak połączy się z masą wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników.
  5. Powstałą masę wlewamy do tortownicy wyłożonej tylko od spodu papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 22cm) i pieczemy w 170 stopniach do suchego patyczka.
    Czas pieczenia zależy od piekarnika- u mnie było to ok 50minut.
  6. Kiedy ciasto przestygnie odcinamy „kopułkę” która nam urosła w trakcie pieczenia (ok. 1/3 części ciasta). Wydrążamy ją (np. za pomocą łyżki) i kruszymy w palcach do miseczki.

Masa śmietanowa:

  1. Śmietankę ubijamy z serkiem Mascarpone, cukrem pudrem i Śmietan-fixem. 
  2. Powstałą masą smarujemy ciasto po czym posypujemy je skruszonym wcześniej do miseczki „mchem”. 
  3. Górę ozdabiamy granatem. Można również użyć czereśni, borówek lub malin