Mini tarty rustykalne z czarną porzeczką

Mini tarty z sezonowymi owocami to nie tylko szybka, ale również pyszna propozycja dla każdego łakomczucha. Bo kto nie kocha maślanego, kruchego ciasta?

W dzisiejszym wpisie ciasto kruche prezentuję w trochę mniej standardowej formie niż zwykle, ponieważ w postaci mini tart rustykalnych. 
Aby je wykonać nie musimy używać żadnej formy. Jedyne co nam będzie potrzebne to wałek, którym rozwałkujemy ciasto. Takie tarty świetnie sprawdzą się, kiedy na ostatnią chwilę zapowiedzą się nam goście, ponieważ aby je przygotować nie potrzebujemy dużo czasu a z całą pewnością wywołają efekt „wooow”.
Można je podać jeszcze ciepłe z gałką lodów albo z dodatkiem bitej śmietany. W najprostszej opcji wystarczy posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej Typ 500 
  • 150g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • jajko do smarowania ciasta,
  • cynamon i cukier do posypania ciasta,
  • 350g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku wykonujemy zagłębienie i dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zimne masło pokrojone w kostkę i jajko. Siekamy ostrym nożem do momentu uzyskania kruszonki.
  2. Tak przygotowane ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota. Wyrabiamy jak najkrócej, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła rąk. Gotowe owijamy szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszczamy i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
  3. Jagody mieszamy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Jeśli chcemy, możemy dodać do jagód np. cukier z prawdziwą wanilią.
  4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, kroimy na tyle części ile chcemy otrzymać tart. Każdy z kawałków wałkujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 3mm. Ściągamy górną warstwę papieru i przenosimy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej z tart przy pomocy łyżki umieszczamy przygotowane wcześniej jagody. Brzegi zostawiamy wolne i zawijamy je ku górze. Delikatnie dociskamy.
  5. Ciasto smarujemy roztrzepanym z odrobiną mleka jajkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu.
  6. Tarty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut- do zrumienienia.