Tradycyjny murzynek z powidłami

Murzynek to ciasto, które zna chyba każdy. Każdy też ma na niego swój własny przepis. Ten, który znajdziecie poniżej pochodzi z przepiśnika mojej mamy. Sama robię go już od lat. Jest to bardzo łatwe ciasto, które nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i nie ma prawa się nie udać! Trzeba tylko pamiętać o jednej ważnej rzeczy- składniki mieszamy tylko do ich połączenia! Nie ma co tutaj być nadgorliwym, chyba, że lubimy zakalce 😉
Naprawdę polecam spróbować każdemu, kto jeszcze nie jadł murzynka. Żeby jeszcze bardziej Cię zachęcić to powiem, że zawsze gdy go robię, to jeszcze dobrze nie zdąży przestygnąć a już go nie ma!

Składniki:

Ciasto:
-2 szklanki mąki (320g)
-szklanka cukru (220g)
-2 łyżki kakao
-łyżeczka cynamonu 
-łyżeczka sody 
-łyżeczka przyprawy do piernika
-szklanka mleka (230g)
-jajko
-12 łyżek oleju
-8 łyżek powidła
Polewa:
-100g masła

-80g cukru pudru
-3-4 łyżki mleka
-3 spore łyżki kakao

Sposób wykonania:
1)Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej wszystkie suche składniki i mieszam tak, aby dobrze się połączyły.
Dodaję mleko, jajko, olej, powidło i całość mieszam. Nie za długo, najlepiej tylko do połączenia się składników. W ten sposób unikniemy zakalca.
2)Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. 
3)Ciasto wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę ok. 50 minut. Polecam jednak skontrolować ciasto po upływie 2/3 czasu i ostatecznie długość pieczenia dostosować do swojego piekarnika.

Polewa:
Masło podgrzewam na małym ogniu. Dodaję przesiany wcześniej cukier puder. Wlewam 3-4 łyżki mleka i wsypuję kakao. Całość dobrze mieszam przy pomocy trzepaczki. 

Praktyczne porady:

Jak sprawdzić, czy cisto jest już upieczone?
Najlepiej sprawdzi się tutaj „metoda suchego patyczka”.
Możemy zrobić to przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków, wkładając go w sam środek piekącego się ciasta. Musimy jednak być bardzo ostrożni i tylko delikatnie wysuwamy blaszkę z piekarnika (w trakcie pieczenia ciasta nie możemy z niego wyciągać!). Należy też pamiętać, że zbyt wczesne sprawdzanie nie jest wskazane. Optymalnie będzie zrobić to dopiero pod koniec pieczenia.
Jeśli wykałaczka po włożeniu w ciasto będzie sucha i nie będzie na niej śladów masy to znaczy, że nasz murzynek jest już gotowy i możemy zakończyć pieczenie. Jeśli jednak wykałaczka będzie miała na sobie ślady nieupieczonego ciasta, pozwalamy jeszcze przez chwilę się mu dopiec. 

Czy sodę możemy zamienić na proszek do pieczenia?
Oczywiście, że tak! Jednak pamiętajmy, że jedna porcja sody to 2-3 porcje proszku do pieczenia. Co to znaczy? Jeśli w przepisie mamy łyżeczkę sody to proszku do pieczenia musimy dodać 2-3 łyżeczki.