Pękające ciasteczka czekoladowe

Bardzo proste i bardzo efektowne ciasteczka czekoladowe, którym mało kto jest w stanie się oprzeć! U mnie świetnie sprawdzają się w okresie świątecznym. 

SKŁADNIKI:

  • czekolada mleczna i gorzka- po 100g
  • 70g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia- pół łyżeczki
  • 2 jajka
  • Opcjonalnie: kolorowe mini piegi (od Dececta)

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Czekolady połamałam i wrzuciłam do garnuszka. Dodałam masło i całość rozpuściłam na małym ogniu.
  2. Do jajek dodałam cukier i ubiłam na najwyższych obrotach miksera na puszystą, białą masę. Zmniejszyłam obroty miksera i powoli wlewałam rozpuszczoną z masłem czekoladę.
  3. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia- zrobiłam to na trzy razy.
  4. Powstałą masę przykryłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na 2 godziny.
  5. Po tym czasie uformowałam z masy kulki (o średnicy 2-2.5cm), obtoczyłam w cukrze pudrze i położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    *Należy starać się aby zbytnio nie ocieplić ciasta podczas formowania i obtaczania. Dzięki temu ciasteczka pięknie popękają a cukier puder nie roztopi się na ich powierzchni.
  6. Piekłam 15 minut w 170stopniach.