Bardzo proste i bardzo efektowne ciasteczka czekoladowe, którym mało kto jest w stanie się oprzeć! U mnie świetnie sprawdzają się w okresie świątecznym.
SKŁADNIKI:
- czekolada mleczna i gorzka- po 100g
- 70g masła
- 200g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- proszek do pieczenia- pół łyżeczki
- 2 jajka
- Opcjonalnie: kolorowe mini piegi (od Dececta)
SPOSÓB WYKONANIA:
- Czekolady połamałam i wrzuciłam do garnuszka. Dodałam masło i całość rozpuściłam na małym ogniu.
- Do jajek dodałam cukier i ubiłam na najwyższych obrotach miksera na puszystą, białą masę. Zmniejszyłam obroty miksera i powoli wlewałam rozpuszczoną z masłem czekoladę.
- Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia- zrobiłam to na trzy razy.
- Powstałą masę przykryłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie uformowałam z masy kulki (o średnicy 2-2.5cm), obtoczyłam w cukrze pudrze i położyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
*Należy starać się aby zbytnio nie ocieplić ciasta podczas formowania i obtaczania. Dzięki temu ciasteczka pięknie popękają a cukier puder nie roztopi się na ich powierzchni. - Piekłam 15 minut w 170stopniach.