

Mocnooo owocowy środek i rozpływająca się w ustach pianka..
Za sprawą mascarpone jeśli maksymalnie kremowe! Pracy przy nim niewiele za to w smaku poezja!
Składniki:
- Herbatniki na spód
- 1 kg malin lub innych owoców (mogą być np. wiśnie)
- 1 opakowanie śmietanki 36%- 500ml
- 2 Serki mascarpone (każdy po 250g)
- 2 galaretki malinowe
- 2 galaretki przezroczyste
- troszkę ponad pół szklanki wody (ok. 150ml)
Sposób wykonania:
- Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na jej spodzie herbatniki.
- Maliny mrożone przekładam do garnuszka i wlewam wodę. Ustawiam średnią moc palnika i czekam aż całe się rozpadną. Przecedzam przez sito aby pozbyć się pestek. Dokładnie mieszam aby na sitku pozostały jedynie pestki. Powstały sok zagotowuję. Następnie zdejmuję go z ognia, wsypuję galaretki i mieszam aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Studzę.
- Przygotowuję warstwę, która będzie znajdować się zaraz na herbatnikach. W tym celu do garnuszka wlewam szklankę (250 ml) gorącej wody, dodaję galaretkę przezroczystą (o smaku cytrynowym) i dokładnie mieszam aż do jej całkowitego rozpuszczenia się. Studzę.
- Do miski przekładam 1 opakowanie serka mascarpone (250g) i dobrze schłodzoną śmietankę (250ml). Miksuję. Nie robię tego jednak zbyt długo, aby nie ubić kremu za mocno. Zmniejszam obroty miksera i cienkim strumieniem dodaję zimną, tężejącą już galaretkę. Miksuję na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Masę przekładam na herbatniki. Rozprowadzam łyżką bądź łopatką silikonową. Robię to jednak bardzo delikatnie, aby herbatniki się nie podniosły i zostały na swoim miejscu. Wstawiam do lodówki do stężenia.
- Sprawdzam czy spód zrobił się sztywny. Jeśli tak to przystępuję do kolejnego kroku. Schłodzoną masę malinową wylewam na wierzch i ponownie wkładam do lodówki do stężenia.
- Przystępuję do przygotowania ostatniej warstwy. Postępuję analogicznie jak w punkcie 4. Gotową masę wykładam na stężałą warstwę malinową.
- Chłodzę do całkowitego stężenia.