Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach

Mocnooo owocowy środek i rozpływająca się w ustach pianka.. 
Za sprawą mascarpone jeśli maksymalnie kremowe! Pracy przy nim niewiele za to w smaku poezja!

Składniki:

  • Herbatniki na spód
  • 1 kg malin lub innych owoców (mogą być np. wiśnie)
  • 1 opakowanie śmietanki 36%- 500ml
  • 2 Serki mascarpone (każdy po 250g)
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki przezroczyste
  • troszkę ponad pół szklanki wody (ok. 150ml)

Sposób wykonania:

  1. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na jej spodzie herbatniki.
  2. Maliny mrożone przekładam do garnuszka i wlewam wodę. Ustawiam średnią moc palnika i czekam aż całe się rozpadną. Przecedzam przez sito aby pozbyć się pestek. Dokładnie mieszam aby na sitku pozostały jedynie pestki. Powstały sok zagotowuję. Następnie zdejmuję go z ognia, wsypuję galaretki i mieszam aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Studzę.
  3. Przygotowuję warstwę, która będzie znajdować się zaraz na herbatnikach. W tym celu do garnuszka wlewam szklankę (250 ml) gorącej wody, dodaję galaretkę przezroczystą (o smaku cytrynowym) i dokładnie mieszam aż do jej całkowitego rozpuszczenia się. Studzę.
  4. Do miski przekładam 1 opakowanie serka mascarpone (250g) i dobrze schłodzoną śmietankę (250ml). Miksuję. Nie robię tego jednak zbyt długo, aby nie ubić kremu za mocno. Zmniejszam obroty miksera i cienkim strumieniem dodaję zimną, tężejącą już galaretkę. Miksuję na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
  5. Masę przekładam na herbatniki. Rozprowadzam łyżką bądź łopatką silikonową. Robię to jednak bardzo delikatnie, aby herbatniki się nie podniosły i zostały na swoim miejscu. Wstawiam do lodówki do stężenia.
  6. Sprawdzam czy spód zrobił się sztywny. Jeśli tak to przystępuję do kolejnego kroku. Schłodzoną masę malinową wylewam na wierzch i ponownie wkładam do lodówki do stężenia.
  7. Przystępuję do przygotowania ostatniej warstwy. Postępuję analogicznie jak w punkcie 4. Gotową masę wykładam na stężałą warstwę malinową.
  8. Chłodzę do całkowitego stężenia.