Prosty sernik na kruchym spodzie

Przepis, który znajduje się poniżej jest bardzo prosty, ponieważ jedyne co musimy zrobić to umieścić składniki w misie miksera i wymieszać je razem ze sobą. Nie oddzielamy białek od żółtek, nie ubijamy piany z jaj ani nie musimy zachowywać jakiejś szczególnej kolejności. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem  pieczenia i uważasz, że marny z ciebie cukiernik to gwarantuję, że ten sernik wyjdzie ci idealnie.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie w kąpieli wodnej uzyskasz idealny, prosty jak stół sernik, którego góra będzie wyglądać perfekcyjnie. Gwarantuję, że jeśli raz upieczesz sernik w ten sposób to później będziesz będziesz zakochana w tej metodzie!

Składniki:

Kruchy spód:

  • 160g mąki pszennej
  • 100g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa serowa:

  • 1kg sera- trzykrotnie zmielonego
  • 150g cukru pudru
  • 100g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 5 jajek
  • 2 białka (pozostałe z kruchego ciasta)
  • 40g budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie)

Sposób przygotowania:

Kruchy spód:

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i pokrojone w kostkę, zimne masło. Całość siekamy nożem do momentu, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać duże okruchy. Dodajemy żółtka i siekamy jeszcze przez chwilę. Dopiero w momencie kiedy wszystkie składniki się połączą przystępujemy do zagniecenia ciasta przy pomocy dłoni. Pamiętajmy jednak, że musimy to robić bardzo szybko, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła naszych dłoni i nie powinno być nimi zbyt długo ogrzewane. 
  2. Gotowe ciasto lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
  3. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy tortownicę zapinając papier do pieczenia na spodzie pamiętając jednak o tym, aby jego boki wypuścić na zewnątrz. Boków formy nie wykładamy papierem ani też nie smarujemy masłem.
  4. Dobrze schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim spód okrągłej tortownicy lekko dociskając ciasto również po bokach.
  5. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 10-15 minut. 
  6. Po tym czasie wyciągamy podpieczony spód, który jest już gotowy do wylania na niego masy serowej.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na sernik łączymy w misie miksera i całość krótko miksujemy. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód.
  2. Tortownicę z masą serową, zabezpieczoną wcześniej folią aluminiową wkładamy do naczynia/ formy z gorącą wodą a następnie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra- dół) i pieczemy przez 90 minut w kąpieli wodnej.

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na umieszczeniu blachy z masą serową w naczyniu z zagotowaną chwilę wcześniej wrzącą wodą. Blacha powinna mieć średnicę mniejszą od naczynia do którego ją wstawiamy, gdyż zależy nam na tym, aby para dochodziła do sernika równomiernie z każdej strony. Ilość wody nie powinna być niższa niż połowa wysokości tortownicy.  Decydując się na ten sposób musimy pamiętać o dobrym zabezpieczeniu blachy. W tym celu owijamy ją szczelnie folią aluminiową tak, aby do środka pod żadnym pozorem nie dostała się woda. Najlepiej zrobić to przy pomocy dwóch arkuszy folii aluminiowej. Dwukrotne owinięcie zminimalizuje ryzyko przedostania się wody do sernika.
Drugi sposób będzie bardziej odpowiadać osobom, które boją się metody opisanej powyżej, ponieważ polega on na położeniu na spodzie piekarnika naczynia żaroodpornego bądź blachy z wrzątkiem a tortownicy z sernikiem na kratce powyżej. Jak widać w metodzie tej tortownica nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą. 
Który sposób lepszy? W mojej opinii pierwszy. Pieczenie sernika bezpośrednio w kąpieli wodnej daje lepszy efekt.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat pieczenia w kąpieli wodnej, zapraszam cię do przeczytania wpisu w którym szczegółowo opisałam ten temat. Wystarczy, że klikniesz TUTAJ.