Sernik Złota Rosa

Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik na kruchym spodzie, z bezową pianką to mój ulubiony deser, którego nie może zabraknąć na rodzinnej imprezie. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie i z całą pewnością wyjdzie nawet temu, kto na co dzień ma niewiele wspólnego z pieczeniem. 
Najważniejszą kwestią o której należy pamiętać jest to, aby piankę piec dokładnie tyle ile podano w przepisie. Jeśli zostawimy ją zbyt długo w piekarniku zamieni się ona w bezę a kropelki rosy się nie pojawią.
Podane składniki wystarczają na dużą blachę. Sernik wychodzi wysoki i po przekrojeniu prezentuje się bardzo efektownie. 

Składniki:

Ciasto kruche (spód):

  • 250g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g zimnego masła
  • 80g cukru drobnego do wypieków
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka (najlepszy będzie z Piątnicy) albo twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie bez cukru (śmietanka albo wanilia)
  • 750ml mleka
  • 100g oleju rzepakowego

Bezowa pianka:

  • 6 białek jaj (rozm. L)
  • 220g cukru

SPOSÓB WYKONANIA:

Kruchy spód:

  1. Z wymienionych składników zagniatam kruche ciasto i po schłodzeniu wylepiam nim dużą blachę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem.
  2. Piekę przez 10-15 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

  1. Jajka wraz z żółtkami ubijam z dodatkiem cukrów (zwykłego i wanilinowego) na puszysty krem (ok. 10 minut). Zmniejszam obroty miksera na średnie i partiami dodaję twaróg, cały czas miksując.
  2. Do osobnej miski wlewam mleko i mieszam je z budyniami.
  3. Zmniejszam obroty miksera do małych i powoli wlewam otrzymaną mieszankę do masy serowej.
  4. Na koniec wlewam olej.
  5. Powstała masa będzie bardzo rzadka, płynna.
  6. Delikatnie przelewam ją na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez ok. 45 minut do ścięcia się masy serowej.
  7. Po upieczeniu piekarnik przestawiam na 150 stopni.

Bezowa pianka:

  1. Kiedy sernik jest w piekarniku ok. 30-35 min. zaczynam ubijać białka z cukrem na sztywną pianę. Po około 10 minutach powinna być już sztywna i błyszcząca.
  2.  Pianę wykładam na sernik i wygładzam górę. 
  3.  Piekę przez 15 minut w 150 stopniach.
  4. Gdy tylko się upiecze wyciągam z piekarnika i studzę na blacie. 

Pamiętaj!
Sernik nabiera właściwej konsystencji po nocy spędzonej w lodówce. Nie próbuj go kroić zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.