Sernik Złota Rosa
Przepyszny, rozpływający się w ustach sernik na kruchym spodzie, z bezową pianką to mój ulubiony deser, którego nie może zabraknąć na rodzinnej imprezie. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy tylko postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie i z całą pewnością wyjdzie nawet temu, kto na co dzień ma niewiele wspólnego z pieczeniem.
Najważniejszą kwestią o której należy pamiętać jest to, aby piankę piec dokładnie tyle ile podano w przepisie. Jeśli zostawimy ją zbyt długo w piekarniku zamieni się ona w bezę a kropelki rosy się nie pojawią.
Podane składniki wystarczają na dużą blachę. Sernik wychodzi wysoki i po przekrojeniu prezentuje się bardzo efektownie.
Składniki:
Ciasto kruche (spód):
- 250g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g zimnego masła
- 80g cukru drobnego do wypieków
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka (najlepszy będzie z Piątnicy) albo twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie bez cukru (śmietanka albo wanilia)
- 750ml mleka
- 100g oleju rzepakowego
Bezowa pianka:
- 6 białek jaj (rozm. L)
- 220g cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Kruchy spód:
- Z wymienionych składników zagniatam kruche ciasto i po schłodzeniu wylepiam nim dużą blachę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem.
- Piekę przez 10-15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa:
- Jajka wraz z żółtkami ubijam z dodatkiem cukrów (zwykłego i wanilinowego) na puszysty krem (ok. 10 minut). Zmniejszam obroty miksera na średnie i partiami dodaję twaróg, cały czas miksując.
- Do osobnej miski wlewam mleko i mieszam je z budyniami.
- Zmniejszam obroty miksera do małych i powoli wlewam otrzymaną mieszankę do masy serowej.
- Na koniec wlewam olej.
- Powstała masa będzie bardzo rzadka, płynna.
- Delikatnie przelewam ją na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez ok. 45 minut do ścięcia się masy serowej.
- Po upieczeniu piekarnik przestawiam na 150 stopni.
Bezowa pianka:
- Kiedy sernik jest w piekarniku ok. 30-35 min. zaczynam ubijać białka z cukrem na sztywną pianę. Po około 10 minutach powinna być już sztywna i błyszcząca.
- Pianę wykładam na sernik i wygładzam górę.
- Piekę przez 15 minut w 150 stopniach.
- Gdy tylko się upiecze wyciągam z piekarnika i studzę na blacie.
Pamiętaj!
Sernik nabiera właściwej konsystencji po nocy spędzonej w lodówce. Nie próbuj go kroić zaraz po upieczeniu i wystudzeniu.