Seromakowiec- tradycyjny sernik z masą makową

Ten sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa i obowiązkowy element każdych świąt. Może nie być u mnie żadnego innego wypieku świątecznego, ale Seromakowiec musi się pojawić!
Żeby zdobyć ten przepis musiałam nieźle się nagimnastykować, ponieważ był on w głowie mojej babci, która wszystko robi „na oko”. Musiałam zatem postawić ją przy wadze i wszystko co robiła dokładnie spisać. 

Składniki:
Kruchy spód:

  • Mąka
  • Masło

Masa makowa:

  • 300g maku niebieskiego
  • 100g masła
  • 170g cukru
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • Łyżka miodu
  • garść rodzynek
  • garść migdałów lub orzechów włoskich
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka olejki migdałowego

Masa serowa:

  • 1kg sera
  • 6 jajek
  • 180g masła
  • 200g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • bakalie
Sposób wykonania:

Kruchy spód:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, żółtka, masło i całość siekamy tak długo, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać duże okruchy. W tym momencie kończymy siekanie i całość zagniatamy dłońmi. Robimy to jednak możliwie jak najkrócej starając się zbytnio nie ogrzać ciasta ciepłem naszych dłoni.
  2. Powstałe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą bądź chowamy do woreczka i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy je na stolnicy lekko podsypanej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane przekładamy do dużej blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. 

Masa makowa:

  1. Mak zalewamy gorącą wodą albo wodą wymieszaną z mlekiem i gotujemy do odparowania większości płynu uważając aby go nie przypalić. Pozostały płyn odcedzamy na sitku.
  2. Wystudzony mak mielimy dwukrotnie.
  3. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, żółtka, bakalie i olejek. 
  4. Całość mieszamy. Nie trzeba używać miksera, wystarczy zrobić to przy pomocy łyżki.
  5. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do gotowej masy delikatnie mieszając całość łyżką aż do połączenia.

Masa serowa:

  1. Twaróg mielimy trzykrotnie.
  2. Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w dużej misce i mieszamy mikserem tylko do połączenia. 

Wykończenie:

  1. Około 3/4 masy makowej wykładamy na podpieczony, kruchy spód i wyrównujemy jej powierzchnię.
  2. Większą połowę masy serowej wykładamy na masę makową.
  3. Pozostałą część masy makowej wyciągamy z miski przy pomocy łyżki i nakładamy ją na masę makową tworząc ciapki.
  4. Wykładamy pozostałą część masy serowej pokrywając ją nasze „ciapki” i dobrze wyrównujemy powierzchnię łopatką silikonową.
  5. Górę smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
  6. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 90 minut. W trakcie nie należy otwierać piekarnika.
  7. Po upieczeniu nie wyciągamy blachy od razu z piekarnika a lekko uchylamy drzwiczki i studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. pół godziny. Dopiero po tym czasie wyciągamy na blat. Chłodzimy w lodówce przez całą noc.