Ten sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa i obowiązkowy element każdych świąt. Może nie być u mnie żadnego innego wypieku świątecznego, ale Seromakowiec musi się pojawić!
Żeby zdobyć ten przepis musiałam nieźle się nagimnastykować, ponieważ był on w głowie mojej babci, która wszystko robi „na oko”. Musiałam zatem postawić ją przy wadze i wszystko co robiła dokładnie spisać.
Składniki:
Kruchy spód:
- Mąka
- Masło
Masa makowa:
- 300g maku niebieskiego
- 100g masła
- 170g cukru
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- Łyżka miodu
- garść rodzynek
- garść migdałów lub orzechów włoskich
- cukier wanilinowy
- łyżeczka olejki migdałowego
Masa serowa:
- 1kg sera
- 6 jajek
- 180g masła
- 200g cukru
- 1 budyń waniliowy
- bakalie
Sposób wykonania:
Kruchy spód:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, żółtka, masło i całość siekamy tak długo, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać duże okruchy. W tym momencie kończymy siekanie i całość zagniatamy dłońmi. Robimy to jednak możliwie jak najkrócej starając się zbytnio nie ogrzać ciasta ciepłem naszych dłoni.
- Powstałe ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą bądź chowamy do woreczka i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy je na stolnicy lekko podsypanej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane przekładamy do dużej blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
Masa makowa:
- Mak zalewamy gorącą wodą albo wodą wymieszaną z mlekiem i gotujemy do odparowania większości płynu uważając aby go nie przypalić. Pozostały płyn odcedzamy na sitku.
- Wystudzony mak mielimy dwukrotnie.
- Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, żółtka, bakalie i olejek.
- Całość mieszamy. Nie trzeba używać miksera, wystarczy zrobić to przy pomocy łyżki.
- Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do gotowej masy delikatnie mieszając całość łyżką aż do połączenia.
Masa serowa:
- Twaróg mielimy trzykrotnie.
- Wszystkie składniki na sernik umieszczamy w dużej misce i mieszamy mikserem tylko do połączenia.
Wykończenie:
- Około 3/4 masy makowej wykładamy na podpieczony, kruchy spód i wyrównujemy jej powierzchnię.
- Większą połowę masy serowej wykładamy na masę makową.
- Pozostałą część masy makowej wyciągamy z miski przy pomocy łyżki i nakładamy ją na masę makową tworząc ciapki.
- Wykładamy pozostałą część masy serowej pokrywając ją nasze „ciapki” i dobrze wyrównujemy powierzchnię łopatką silikonową.
- Górę smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 90 minut. W trakcie nie należy otwierać piekarnika.
- Po upieczeniu nie wyciągamy blachy od razu z piekarnika a lekko uchylamy drzwiczki i studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. pół godziny. Dopiero po tym czasie wyciągamy na blat. Chłodzimy w lodówce przez całą noc.