

Truskawkowa chmurka to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Pomimo, że jest przy niej całkiem sporo pracy to uważam, że naprawdę warto ją zrobić! Czy połączenie kruchego spodu, galaretki z owocami, masy śmietanowej i bezy może komuś nie smakować? Nie sądzę!
Przepis:
Blaszka: 24×35
Kruchy spód:
- 330g mąki (165 tortowej, 165 krupczatki)
- kostka masła
- jajko
- 90g cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa z galaretką i owocami:
- 700g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 3,5 szklanki wody
Masa śmietanowa:
- 700ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 330g Mascarpone
- naturalny ekstrakt waniliowy
- skórka starta z cytryny
- śmietan-fix
Beza:
- 3 białka
- 120g cukru drobnego do wypieków
- budyń wanilinowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Kruchy spód:
- Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, siekam z masłem przy pomocy dużego noża, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto przy pomocy dłoni.
- Kiedy składniki ładnie się połączą formuję kulkę, którą lekko spłaszczam. Pakuję w folię spożywczą i chowam na godzinę do lodówki.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam schłodzone ciasto, które rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy. Rozwałkowane na pożądaną grubość ciasto przekładam na blaszkę, lekko dociskam i odcinam jego nadmiar bądź wylepiam brakujące luki.
- Nakłuwam widelcem i piekę do zarumienienia (ok 20 min) w 180 stopniach. Studzę.
Warstwa z galaretką i owocami:
- Galaretki rozpuszczam we wrzątku. Na jedną galaretkę daję niewiele ponad szklankę wody.
- Kiedy galaretka jest już przestudzona dodaję do niej pokrojone w plastry truskawki i chowam w chłodne miejsce czekając aż zacznie tężeć.
- Tężejącą wylewam na kruchy spód.
Masa śmietanowa:
- Dobrze schłodzone składniki ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodaję ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
- Gotową masę wykładam na mocno stężałą warstwę galaretki i owoców i dokładnie rozsmarowuję.
Beza:
- Białka ubijam z cukrem do uzyskania błyszczącej i stabilnej piany.
- Pod koniec dodaję budyń i krótko mieszam.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia na którym rozsmarowuję bezę.
- Posypuję płatkami migdałowymi.
- Piekę godzinę w 140stopniach.
- Wystudzoną bezę wykładam na schłodzoną masę śmietanową.
- Gotowe ciasto wkładam do lodówki na całą noc.