Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Pomimo, że jest przy niej całkiem sporo pracy to uważam, że naprawdę warto ją zrobić! Czy połączenie kruchego spodu, galaretki z owocami, masy śmietanowej i bezy może komuś nie smakować? Nie sądzę! 

Przepis:

Blaszka: 24×35

Kruchy spód:

  • 330g mąki (165 tortowej, 165 krupczatki)
  • kostka masła 
  • jajko 
  • 90g cukru do wypieków 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką i owocami:

  • 700g truskawek 
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • 3,5 szklanki wody
Masa śmietanowa:
  • 700ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 330g Mascarpone
  • naturalny ekstrakt waniliowy
  • skórka starta z cytryny
  • śmietan-fix

Beza:

  • 3 białka 
  • 120g cukru drobnego do wypieków
  •  budyń wanilinowy

SPOSÓB WYKONANIA:

Kruchy spód:

  1. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, siekam z masłem przy pomocy dużego noża, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto przy pomocy dłoni. 
  2. Kiedy składniki ładnie się połączą formuję kulkę, którą lekko spłaszczam. Pakuję w folię spożywczą i chowam na godzinę do lodówki. 
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam schłodzone ciasto, które rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy. Rozwałkowane na pożądaną grubość ciasto przekładam na blaszkę, lekko dociskam i odcinam jego nadmiar bądź wylepiam brakujące luki. 
  4.  Nakłuwam widelcem i piekę do zarumienienia (ok 20 min) w 180 stopniach. Studzę. 
Warstwa z galaretką i owocami:
  1.  Galaretki rozpuszczam we wrzątku. Na jedną galaretkę daję niewiele ponad szklankę wody.
  2. Kiedy galaretka jest już przestudzona dodaję do niej pokrojone w plastry truskawki i chowam w chłodne miejsce czekając aż zacznie tężeć. 
  3. Tężejącą wylewam na kruchy spód. 
Masa śmietanowa:
  1. Dobrze schłodzone składniki ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pod koniec ubijania dodaję ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. 
  2. Gotową masę wykładam na mocno stężałą warstwę galaretki i owoców i dokładnie rozsmarowuję.
Beza:
  1. Białka ubijam z cukrem do uzyskania błyszczącej i stabilnej piany. 
  2. Pod koniec dodaję budyń i krótko mieszam. 
  3. Blachę wykładam papierem do pieczenia na którym rozsmarowuję bezę.
  4. Posypuję płatkami migdałowymi. 
  5. Piekę godzinę w 140stopniach. 
  6. Wystudzoną bezę wykładam na schłodzoną masę śmietanową. 
  7. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na całą noc.